Leterme voert korting op groene wagens al af
Foto: Photo News
In de voorlopige begroting zal de ontslagnemende regering rekening houden met een aantal maatregelen in het begrotingsakkoord van formateur Di Rupo. Zo wil de regering de korting op groene wagens voor het autosalon afschaffen. De sector vraagt om een duidelijk uitloopscenario.

Vanmorgen was de ministerraad bijeen om een begroting van voorlopige twaalfden te bespreken. Met het oog op het autosalon verwees premier Leterme naar een maatregel die een korting voor groene wagens wegneemt.

'De onderhandelaars hebben beslist die korting af te schaffen, wat volgend jaar meer dan 300 miljoen aan besparingen moet opbrengen', zegt Leterme op de VRT. 'Als men die maatregel niet kan nemen voor het autosalon, riskeert men een veel mindere opbrengst te hebben.' Volgens Leterme zal meer dan een kwart van de verkoop op het autosalon onder die maatregel vallen.

Consumenten die kiezen voor een kleine wagen die minder CO2 uitstoot, zullen met andere woorden niet meer op een federale overheidspremie kunnen rekenen.

De sectororganisaties Federauto en Febiac betreuren die maatregel.  Maar gezien het economische klimaat kunnen ze er ook begrip voor opbrengen. Nu komt het er volgens hen op aan om 'een duidelijk uitloopscenario voor de premie' vast te leggen.

'Zonder een duidelijke en goed gecommuniceerde overgangsregeling, dreigt de extreem korte periode tot het einde van het jaar ronduit een zootje te worden voor de klant, voor de autosector zelf en voor de bevoegde overheidsdiensten', waarschuwen de verenigingen in een persbericht.

Ze willen ook zekerheid voor de personen die recentelijk een auto hebben besteld en rekenen op de CO2-korting. 'Deze engagementen mogen niet verbroken worden', klinkt het. Ze vragen dat de korting nog wordt toegekend voor auto's waarvan de bestelbon uiterlijk op 31 januari 2012 wordt opgemaakt.