Al-Shabaab verbiedt humanitaire organisaties in Somalië
Vluchtelingen bij een kamp van UNHCR in Dolo, Somalië Foto: AP
De islamistische al-Shabaab-militie heeft zestien ngo's en humanitaire agentschappen van de Verenigde Naties in Somalië verboden wegens 'illegale activiteiten'.

De rebellen van al-Shabaab dreigen ook andere organisaties die hun regels niet respecteren, te verbieden. 'Elke organisatie die op dit moment voor de oprichting van een islamistische staat schadelijke activiteiten uitvoert, of andere zaken doet dan ze officieel meedeelt, wordt onmiddellijk en zonder waarschuwing verboden', aldus de militie in een persbericht.

Zes VN-agentschappen worden geviseerd: het hoge commissariaat voor de vluchtelingen (UNHCR), de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef, het fonds voor de bevolking (UNFPA), het agentschap voor projectdiensten (UNOPS) en het analysecentrum voor de voedselveiligheid (FSNAU).

De betrokken ngo's zijn onder meer het Franse Actie tegen de honger (ACF), de Noorse en Deense vluchtelingenraden (NRC en DRC) en de Italiaanse Cooperazione Internazionale (COOPI).

Eerder maakten getuigen en een bron bij de veiligheidsdiensten gewag van gecoördineerde invallen in de kantoren van internationale humanitaire organisaties in verschillende steden die door al-Shabaab gecontroleerd worden.
In 2009 dwongen de rebellen het merendeel van de buitenlandse ngo's en VN-agentschappen om de zones onder controle van al-Shabaab te verlaten. Ze werden ervan beschuldigd politieke beweegredenen te hebben of de lokale landbouwmarkt te willen destabiliseren.