Wie krijgt welke ministerpost?
Foto: Photo News
Formateur Elio Di Rupo (PS) verwacht eerstdaags een regering te kunnen vormen. Wie welke ministerpost binnenrijft is nog even koffiedik kijken, maar enkele namen doen al de ronde.

Sp.a (2 ministers)

Voorzitter Bruno Tobback heeft al laten weten dat hij past voor een ministerportefeuille, maar de terugkeer van Johan Vande Lanotte, die als koninklijk bemiddelaar dicht bij de onderhandelingen stond, lijkt erg waarschijnlijk. Of Tobbacks voorgangster, Caroline Gennez, een plaats krijgt in de nieuwe regering, is minder zeker.

Open Vld (2 ministers)

Net als Tobback heeft Alexander De Croo bevestigd dat hij liever op zijn voorzittersstoel blijft zitten. Ook hij benadrukte dat er in zijn partij andere goede kandidaten zijn voor het ministerschap. Dat de ontslagnemende ministers Annemie Turtelboom en Vincent Van Quickenborne ook in de nieuwe regering aan de slag kunnen, lijkt zo goed als zeker.

CD&V (3 ministers)

Of ook Wouter Beke voorzitter blijft en een ministerpost aan zich voorbij laat gaan, is niet duidelijk. Maar het meest waarschijnlijke is dat hij voorzitter blijft.

Zijn partij moet voor drie ministers zorgen. Door het vertrek van enkele grote namen staat hij voor een moeilijke opdracht. Zo trekt Yves Leterme naar de Oeso, Inge Vervotte naar de zorgsector en kiest Steven Vanackere mogelijk voor het gouverneurschap van West-Vlaanderen. Mogelijk blijft Pieter De Crem wel op post. Volgens De Morgen worden ook de namen van Kamerfractieleider Servais Verherstraeten of begrotingsspecialist Hendrik Bogaert genoemd, en behoren staatssecretaris Carl Devlies en Unizo-topman Karel Van Eetvelt ook tot de mogelijkheden.

PS (3 ministers)

Dat Laurette Onkelinx en Paul Magnette de grootste kans maken om voor de PS in de regering-Di Rupo te zetelen, is wel duidelijk. Maar mogelijk volgt een van hen Di Rupo op als partijvoorzitter. Voor die laatste functie circuleert ook de naam van André Flahaut. Flahaut is een trouwe partijsoldaat. Met hem op de voorzittersstoel hoeft Di Rupo niet te veel dissidentie vanuit de PS te vrezen.

MR (2 minsters)

MR-voorzitter Charles Michel kan niet om Didier Reynders heen, maar het is niet zeker of hij ook Financiën op zijn bord krijgt. Sp.a-voorzitter Tobback heeft immers al laten weten dat geen goed signaal te vinden. Olivier Chastel mag vermoedelijk aanblijven in de nieuwe regering.

cdH (2 ministers)

Bij cdH zijn de twee grootste namen ook de meest waarschijnlijke: Joëlle Milquet en Melchior Wathelet.