Ontslagnemende regering legt begroting van voorlopige twaalfden vast
Foto: belga
De regering van lopende zaken is samengekomen om een begroting van voorlopige twaalfden voor volgend jaar vast te leggen. Dat meldt de VRT. Het begrotingsakkoord van formateur Di Rupo zal mogelijk niet meer op tijd door het parlement geraken.

De ontslagnemende regering is bereid de begrotingsopmaak voor 2012 voor te bereiden zodat een aantal maatregelen waarover de onderhandelaars voor een nieuwe regering het eens raakten, zeker voor het einde van het jaar in het parlement kunnen worden gestemd. Dat bleek maandag na afloop van de ministerraad. 

Nu formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen een akkoord bereikten over de begroting, is de regering in lopende zaken meer dan 530 dagen na de verkiezingen stilaan aan haar laatste dagen bezig

Omdat het einde van het jaar echter in zicht is, kwam de ploeg van premier Yves Leterme maandagochtend bijeen om ervoor te zorgen dat de 'transitie' zo goed mogelijk verloopt.

'Vangnet'

De federale regering bereidt een wetsontwerp voor dat voorlopige twaalfden invoert voor de eerste maanden van volgend jaar. Dat ontwerp voorkomt dat de federale overheid vanaf 1 januari volgend jaar bij gebrek aan begrotingswet geen facturen of personeel meer kan betalen. De premier had het over 'een soort vangnet'. 

Daarnaast zijn er nog enkele wetsontwerpen in voorbereiding om speciale heffingen voort te zetten, zoals de nucleaire taks, de heffing op de farmaceutische industrie en de invoering van de bankheffing. De wetsontwerpen zullen de bestaande bedragen hernemen.

Voorts staat de administratie Begroting ter beschikking om ervoor te zorgen dat een aantal beslissingen van de onderhandelaars nog tijdig door het parlement raakt. Met het oog op het autosalon verwees premier Leterme naar een maatregel die een korting voor groene wagens afschaft en die ruim 300 miljoen euro aan besparingen moet opleveren.

Begroting sluit af met 'klein verschil'

De begroting van dit jaar zal wellicht met 'een klein verschil' afsluiten ten opzichte van hetgeen gepland was, maar dat valt toe te schrijven aan de goede werking van tax-on-web, lichtte ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel uit.

Daardoor werd al een miljoen belastingplichtingen dit jaar terugbetaald, terwijl dat normaliter volgend jaar zou gebeuren. Dat is op zijn beurt dan weer gunstig voor 2012, luidde het.

Het tekort van de voorlopige begroting loopt op tot boven de 4 procent. Maar met de akkoorden van dit weekend zou dat tekort onder de 3 procent duiken.