Standard & Poor's verlaagt rating België
Foto: jimmy kets
Het ratingbureau Standard & Poor's verlaagt de rating van België van AA+ naar AA. De outlook blijft bovendien negatief, waarmee Standard & Poor's de rating nog verder dreigt te verlagen.

Terwijl Di Rupo en de zes voorzitters volgens verschillende bronnen vrijdagavond de draad van de onderhandelingen weer oppikken, kwam vrijdagavond het bericht dat S&P de Belgische kredietscore verlaagt van AA+ naar AA, met negatieve outlook.

Volgens premier Yves Leterme komt dat bericht niet geheel onverwacht. Hij verwijst naar een algemene Europese beweging, waarbij ons land met zijn hoge schuldgraad kwestbaarder is.

De premier zei dat hij de formateur vrijdagmorgen om 09.00 uur op de hoogte heeft gebracht. "Nu zijn er sterke signalen nodig, die alleen van de onderhandelaars kunnen komen", aldus Leterme. Dat moet de komende uren en dagen gebeuren, liefst voor maandag, aldus de eerste minister, wanneer ons land opnieuw geld op de markten moet ophalen.

S&P wijst naar falende regeringsvorming

Volgens S&P’s betekent de politieke onzekerheid een risico voor de kredietwaardigheid van ons land. Hoewel de huidige interimregering maatregelen nam, ontbreekt die het mandaat om fiscale en structurele hervormingen door te voeren, zegt S&P’s.

Ook stelt S&P’s dat het risico groter wordt dat de financiële sector in België nieuwe overheidssteun zal nodig hebben. Dat zou de schuldgraad van België tot boven de 100 procent van het bbp kunnen duwen.

Ten slotte wijst S&P’s erop dat de kans op een groeivertraging in 2012 toeneemt. Een exportgericht land als België is zeer gevoelig voor het afnemen van de buitenlandse vraag, klinkt het.

S&P’s behoudt de negatieve outlook voor België, wat verdere ratingverlagingen niet uitsluit. Het ratingbureau kijkt daarbij vooral naar de evolutie van de staatsschuld.Eind oktober bevestigde Fitch nog de AA+-rating van ons land. Moody’s dreigde vorige maand nog met een ratingverlaging.
 

Slechte week voor België op financiële markten

De kredietverlaging is slecht nieuws op het einde van een heel slechte week voor ons land op de financiële markten. Door de verlaging van de rating wordt de kredietwaardigheid van ons land lager. Lenen op de financiële markten wordt daardoor duurder voor ons land.

Ook de rente op Belgische langetermijnobligaties steeg vandaag verder. De rente steeg vandaag naar 5,8 en dat is zeer  slecht nieuws voor België dat maandag nog eens tussen de 1 en de 2 miljard euro aan staatspapier wil veilen.

De renteverhogingen van de voorbije dagen zouden er ook kunnen op wijzen dat beleggers al speculeerden op een ratingverlaging van ons land.

Reactie Leterme en Reynders

Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders weerspiegelt de ratingverlaging van ons land de stijging van de rentevoeten in België en heel de eurozone.

Het is nu "nog noodzakelijker" om zeer snel de begroting 2012 af te ronden, stellen beide excellenties vrijdagavond in een gezamenlijke eerste reactie. De twee benadrukken wel dat de rating recent in verschillende landen werd verlaagd en dat België zelfs na deze verlaging bij de sterkste Europese landen blijft

Standard & Poor's is het kredietagentschap dat in december vorig jaar al de Belgische politiek op stelten zette met een negatieve ‘outlook' over de kredietwaardigheid van ons land. Als er binnen zes maanden geen regering was, dan zou S&P de ‘rating' voor de kredietwaardigheid van België op de financiële markten verlagen.