'Egypte niet veilig voor vrouwelijke journalisten'
Mona Eltahawy twitterde een foto van haar gewonde armen Foto: AP
Mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk raadt nieuwsorganisaties aan voorlopig geen vrouwelijke journalisten naar Egypte te sturen. De waarschuwing volgt op berichten dat ten minste twee journalistes zijn aangerand: een Française en de Egyptisch-Amerikaanse Mona Eltahawy.

'Er is geen andere oplossing' dan voorlopig geen journalistes naar Egypte sturen, zegt Verslaggevers zonder Grenzen.

In februari werd correspondente Lara Logan van de Amerikaanse omroeporganisatie CBS bij het Tahrir-plein in Caïro door een groep mannen aangerand.

Mona Eltahawy zegt woensdagavond seksueel te zijn belaagd door politieagenten, die haar bij het Tahrir-plein hadden opgepakt. Zij zegt ook met stokken te zijn geslagen, waardoor haar linkerarm en haar rechterhand braken.

Eltahawy plaatste foto's op Twitter met haar beide armen in het gips. 'Wat mij is overkomen is maar het topje van de ijsberg van het geweld dat de Egyptenaren iedere dag ondervinden', zegt Eltahawy, die denkt dat zij er dankzij haar dubbele nationaliteit nog genadig van af is gekomen. 'Ik ben bang dat het leger niet weet wat het met de politie aanmoet en dat het geweld van de politie nog geen jota is veranderd.'

Een journaliste van de Franse televisiezender France 3 werd eveneens aangerand bij de demonstraties. Haar cameraman werd door de jongeren in elkaar geslagen. Journaliste Caroline Sinz zei dat ze bij de overval donderdagavond de kleren van het lijf werd gescheurd. Volgens het strafrecht komt hun immoreel gedrag overeen met verkrachting, citeerde Le Figaro haar in de krant van vrijdag.

'Enkele mensen probeerden me tevergeefs te helpen. Ik werd regelrecht gelyncht. Het duurde drie kwartier voor ik kon bevrijd worden. Ik dacht dat ik ging sterven', verklaarde ze in de krant. De jongeren waren 14 tot 15 jaar oud.