'NMBS-camera's hebben beperkte impact op criminaliteit'
Foto: if
Bewakingscamera's in stations hebben een zeer beperkte invloed op de criminaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek over de veiligheidsstrategie van de spoorwegmaatschappij NMBS. Bovendien worden met de camera's zelden onmiddellijk inbreuken opgemerkt.

Vincent Francis, docent aan de Franstalige universiteit UCL, heeft twee jaar lang de veiligheidsstrategie onderzocht bij de Belgische spoorwegen.

De NMBS was het eerste Belgische bedrijf dat massaal heeft ingezet op nieuwe technologie om voor veiligheid te zorgen, zo luidt het. Volgens de onderzoeker vormen camera's 'de grootst mogelijke bedreiging' voor wie criminele feiten wil plegen.

'De strategie van de NMBS richt zich op het verplaatsen van de criminaliteit, omdat het niet lukt ze te verhinderen', besluit de onderzoeker.

Hij stelt vast dat sommige mensen zich elders slecht gaan gedragen, waar ze niet gefilmd worden. Anderen vergeten de camera's en nog anderen plegen met opzet feiten voor de camera's, opgezweept door het verhoogde risico. De camera's lokken ook verzetsdaden uit zoals het vernielen van de toestellen of ze afdekken om niet gefilmd te worden.

De studie toont ook aan dat via de camera's maar zelden criminele feiten 'in real time' worden opgemerkt. Het aantal beelden dat op hetzelfde moment te bekijken is, maakt het onmogelijk voor het personeel om alles tegelijk in het oog te houden.

De NMBS heeft 3.300 camera's geplaatst. Daarvan staan er 2.724 in 52 stations, waar meer dan 70 procent van de reizigers komt. Bij de NMBS staan 500 agenten van Securail in voor de veiligheid, terwijl de spoorwegpolitie 503 agenten telt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in