FOTOSPECIAL. Tien reismythes ontkracht
Mythe 1: De toren van Pisa is de scheefste toren ter wereld Foto: Shutterstock
Regent het in Groot-Brittannië meer dan in andere landen? Is de toren van Pisa de scheefste ter wereld? En staat de grootste piramide in Egypte? Het antwoord is neen. De Duitse online krant Bild.de bundelde tien reisweetjes die helemaal niet blijken te kloppen. Een overzicht.

Mythe 1: De toren van Pisa is de scheefste toren ter wereld
Veel toeristen geloven dat de beroemde toren van Pisa met een overhelling van 4 procent de scheefste toren is die er bestaat, maar dat is niet waar. Een klein kerkje in het Duiste stadje Suurhusen staat 1,19 procent schever. Daardoor kreeg het een plaats in het Guiness Book of Records.

Mythe 2: De Italiaanse stad Venetië telt de meeste bruggen
Als je door Venetië wandelt, stap je als het ware van de ene brug naar de andere. Toch zijn er steden met nog meer bruggen. Hamburg beschikt over 2.123 bruggen, Amsterdam heeft er 1.282, en Venetië ‘slechts’ 398.

Mythe 3: Iglo’s zijn de huizen van Eskimo’s

In tekenfilmpjes wordt de woonplaats van een Eskimo of Inuit vaak voorgesteld als een iglo. In werkelijkheid woont het volk in stenen huizen. Ook vroeger woonden de Eskimo’s niet in de kleine ijshuisjes, maar in tenten en hutten. Iglo’s werden uitsluitend gebruikt als tijdelijke verblijfplaats tijdens de jacht.

Mythe 4: In Groot-Brittannië regent het heel veel

Velen associëren Groot-Brittannië met veel regen, maar eigenlijk valt er veel minder neerslag dan we vermoeden. Zo valt er in Rome doorgaans meer regen dan in Londen. Het grote verschil: in Groot-Brittannië regent het vaak zachtjes en dagen aan een stuk. Op andere plaatsen zijn de buien korter, maar heviger.

Mythe 5: De grootste piramide staat in Egypte

De piramide van Cheops in Egypte is met een breedte van 230 meter een van de grootste ter wereld, maar niet dé grootste. De Cholula piramide nabij Mexico City heeft een breedte van maar liefst 425 meter. De piramide van Cheops is met haar hoogte van 137 wel hoger dan de 65 meter hoge Cholula.

Mythe 6: De Chinese Muur is zichtbaar vanaf de maan

De Chinese muur is 6.000 kilometer lang en daarmee het grootste bouwwerk op aarde. Maar dat de constructie zichtbaar is vanaf de maan, die 380.000 kilometer van de aarde ligt, is onzin. Wel waar is dat de grote muur zichtbaar is vanuit het ISS, het internationale ruimtestation dat ‘slechts’ 350 kilometer van de aarde is verwijderd.

Mythe 7: De Panama hoed is afkomstig uit Panama

Deze hippe hoed uit stro wordt de Panama-hoed genoemd, maar het hoofddeksel wordt niet gemaakt in het Centraal-Amerikaanse land. Hij komt onder andere uit Ecuador en Mexico. Vanwaar komt dan de misleidende naam dan? Vroeger werden alle hoeden via een centrale douanepost in Panama geëxporteerd naar de rest van de wereld.

Mythe 8: Enkel in Groot-Brittannië rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg
Het verkeer rijdt in maar liefst 59 landen aan de linkerkant van de weg, onder meer in Japan, Thailand, Australië, Singapore en Pakistan.

Mythe 9: De nijlkrokodil leeft in de Nijl

De nijlkrokodil vind je bijna in elke Afrikaanse rivier, behalve in de Nijl in Egypte. Dat komt door de Aswandam. Deze constructie heeft de krokodillen verdrongen tot ver in het buurland Soedan.

Mythe 10: De Dode Zee bevat het zoutste water ter wereld
Het water in het Assalmeer in Djibouti bevat 34,8 procent zout, dat is 1,8 procent meer dan het water in de Dode Zee. Maar het zoutste water vind je in het Don Juanmeer in Antarctica. Daar bedraagt de zoutconcentratie 40 procent.