K.U.Leuven telt voor het eerst 40.000 studenten
De Katholieke Universiteit Leuven telt voor het eerst 40.000 studenten. Roel Van Beeumen schreef zich als 40.000ste student aan de Leuvense universiteit in voor het academiejaar 2011-2012, met name voor een doctoraatsopleiding in de ingenieurswetenschappen. 'Ik ben blij dat onze studentenaantallen blijven stijgen', zegt rector Mark Waer woensdag in een mededeling.

'Iedereen erkent het belang van een sterke kennisontwikkeling voor onze economie en onze maatschappij. Een opleiding in het hoger onderwijs voor zoveel mogelijk jongeren blijft een absolute voorwaarde hiervoor', aldus Waer. 'In Vlaanderen blijft de participatie aan het hoger onderwijs stijgen, maar een aantal andere landen doen het op dat vlak nog steeds beter', voegt de rector eraan toe.

Het aantal generatiestudenten aan de K.U.Leuven - studenten die voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs - steeg dit jaar met 3,44 procent. Het aantal internationale studenten nam met meer dan 10 procent toe.

Van de 40.000 studenten zijn er 18.289 bachelors, 10.296 masters, 1.703 master-na-masters, 4.181 doctoraatsstudenten, 1.004 studenten die deelnemen aan een interuniversitaire opleiding en 1.907 studenten in voorbereidings- en schakelprogramma's. De Kortrijkse campus (Kulak) telt dit jaar 1.402 studenten en noteert een stijging van bijna 15 pct.

Er zijn luidens de mededeling ook een aantal duidelijke tendensen in de studiekeuze van de nieuwe eerstejaars. Wetenschappen, ingenieurswetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen zijn zeer succesvol, en ook de faculteit Farmaceutische Wetenschappen telt meer studenten. Bij de humane wetenschappen doen sociale wetenschappen en wijsbegeerte het opvallend goed.