De Nederlanse Nina Blom (36) lag als tiener maanden aan een stuk in het ziekenhuis. Ze zou aan een ongeneeslijke spierziekte lijden en haar moeder wilde haar laten euthanaseren. Gelukkig werd de toen 14-jarige Nina net op tijd uit huis geplaatst, want het was haar moeder die haar dochter bewust ziek maakte. Eigenlijk mankeerde ze niets. Nu, 22 jaar later, heeft Blom een boek geschreven over haar jeugd.

'Je bent een verschrikkelijk kind', is de titel van het meeslepende verhaal van Nina Blom. De Nederlandse heeft haar leven te danken aan een kinderarts die merkte dat er iets niet klopte.

'Ik heb de dokter zelf ook om euthanasie gevraagd', zegt Blom. 'Ik kon niet verder', zegt ze in de Nederlandse krant AD. Kan ook moeilijk anders als je eigen moeder je altijd maar zieker en zieker maakt. Als 14-jarige lag Nina Blom maanden in het ziekenhuis, ze mocht niet bewegen en haar moeder bracht haar levensgevaarlijke medicijnen toe via een maagsonde.

De puber werd door haar moeder meegesleurd naar zestien ziekenhuizen en werd zelfs een tijdje opgenomen in een psychiatrische instelling. Niemand vond een oplossing voor wat er mis was met Nina. Pas toen een kinderarts bezocht werd, kwam er een einde aan de lijdensweg. Niet omdat hij met een miraculeuze genezing op de proppen gekomen was, maar omdat hij de kinderbescherming inschakelde. Nina werd naar een ander gezin overgeplaatst en al snel verdwenen alle syndromen. 

'Hond al lang laten afmaken'

'Mijn moeder leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy', zegt de intussen 36-jarige Blom. 'Ze zag mij, haar dochter, als object en maakte mij bewust ziek.' 

Hoewel haar vader haar niet bewust ziek maakte, is hij volgens Blom minstens even schuldig. 'Hij was diegene die begon over euthanasie. Als ze een hond was geweest, hadden we haar al lang laten afmaken, zei hij letterlijk', aldus Nina.

Nina Blom heeft nu geen contact meer met haar ouders. 'Ik heb nooit van ze gehouden en heb ze nog geen seconde gemist. Mij zijn ze voorgoed kwijt', besluit de Nederlandse.