Koning beëindigt consultaties
Benoît Lutgen komt aan in Ciergnon Foto: BELGA
Koning Albert II heeft dinsdag vier van de zes partijvoorzitters ontvangen op het Kasteel van Ciergnon. Morgenvoormiddag is het de beurt aan de twee liberale partijen.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen werd om 10 uur als eerste ontvangen door de koning in zijn buitenverblijf in Namen. Lutgen werd gevolgd door sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Dinsdagnamiddag rond 14 uur trok CD&V-voorzitter Wouter Beke dan naar Ciergnon. Rond 15 uur sloot PS-vicepremier Laurette Onkelinx het rijtje af.

De liberalen van MR en Open Vld komen woensdag als laatste aan de beurt. MR-voorzitter Charles Michel gaat om 10.30 uur langs de koning, Open Vld-voorzitter Alexander De Croo volgt een uurtje later.

Clown

Geen enkele genodigde van de koning wou na afloop commentaar kwijt. De enige gebeurtenis het vermelden waard  aan de poorten van het kasteel van Ciergnon was de komst van een clown. 'Er is mij gezegd dat hier een circus was', verklaarde de man aan Radio 1, 'en ik ben een clown zonder werk.'

Ontslag Di Rupo

De consultaties komen er nu Elio Di Rupo (PS) maandag zijn ontslag als formateur aangeboden heeft nadat de onderhandelingen over de begroting en het sociaaleconomische luik vastgelopen zijn. De koning houdt de beslissing over dat ontslag in beraad.

Het staatshoofd riep daarbij de onderhandelaars op tot bezinning en vroeg hen actief naar een oplossing te zoeken. De vorst 'herinnert aan de ernst van de huidige situatie en onderstreept dat de vrijwaring van het algemeen belang van alle Belgen en de Europese kalender een zeer snelle oplossing van de politieke crisis noodzakelijk maken', luidde het.

Vande Lanotte opnieuw in beeld?

Ondertussen maakt persagentschap Belga melding van geruchten al zou Johan Vande Lanotte (SP.A) opnieuw in beeld zou komen, indien huidig formateur Elio Di Rupo geen doorstart zou maken.

Vande Lanotte zelf deed het verhaal af als 'speculatie'. 'Als het heel slecht gaat, dan duikt mijn naam altijd wel eens op. Dus het gaat heel slecht.'