Libië weigert Seif al-Islam Kadhafi uit te leveren
Seif na zijn arrestatie, in een vliegtuig in Zintan Foto: REUTERS
Seif al-Islam Kadhafi, zoon van de vermoorde Libische dictator Moammar Kadhafi, zal niet worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij zal een eerlijk proces krijgen in Libië en goed behandeld worden. Dat meldt de Libische premier Abdul-Rahim al-Keib zaterdag.

Seif werd opgepakt toen twee getrouwen hem probeerden vanuit Libië naar buurland Niger te smokkelen. Hij zou de ex-rebellen gevraagd hebben hem te doden. In videobeelden die rebbellen hebben vrijgegeven weigert Seif al-Islam zelf een eventuele uitlevering aan het Strafhof in Den Haag. Hij zegt het Strafhof niet te erkennen. 

'Seif al-Islam werd om 01.30 uur opgepakt in de regio Wadi al-Ajae', vertelt Al-Ajmi al-Atiri, leider van de brigade die hem wist te arresteren. 'We hadden informatie gekregen van iemand die instond voor de veiligheid van Seif al-Islam. Hij verklaarde aan ons dat hij van plan was om naar Niger te vluchten. Uiteindelijk konden we hen in een hinderlaag lokken.'

Twee voertuigen met zes mensen aan boord werden tegengehouden. Ze boden slechts lichte weerstand waarna ze konden worden opgepakt. Seif werd uiteindelijk per vliegtuig overgebracht naar Zintan, zo’n 170 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli.

'In tegenstelling tot wat door sommige media beweerd werd, heeft hij ons geen geld aangeboden, maar wel gevraagd om hem dood te schieten.' Bij zijn aankomst in Zintan rond 16.00 uur werd hij overgebracht naar een villa niet ver van het centrum van de stad. 'Hij bevindt zich op een beveiligde plaats en verkeert in goede gezondheid', zo zegt Al-Ajmi al-Atiri.

Persbureau Reuters had contact met Seif, die hen wist te vertellen dat hij oké was na zijn arrestatie. Hij zou enkel wat verwondingen aan zijn vingers hebben. De tweede zoon van Kadhafi dook onder toen eind augustus Tripoli in handen viel van de revolutionaire strijdkrachten. Zelfs na de arrestatie en dood van Moammar Kadhafi was onduidelijk waar Seif zich bevond. 

Berecht in Libië

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag liet weten dat het hof in indirect contact was met Seif al-Islam, die zou hebben laten doorschemeren dat hij overwoog zichzelf aan te geven voor een proces.

Het ICC heeft Seif en Kadhafi’s inlichtingenchef, Abdullah al-Senoussi, aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid. De aanhoudingsmandaten werden uitgevaardigd op 27 juni. Ze worden ervan beschuldigd aangezet te hebben tot de moord op betogers toen de opstand in Libië, die half februari begon, uitmondde in een burgeroorlog.

Maar de Libische premier wil Seif in eigen land berechten. 'Ik wil iedereen verzekeren dat Saif al-Islam Kadhafi en diegenen die samen met hem gearresteerd werden, een eerlijk proces zullen krijgen', vertelde hij zaterdagavond tijdens een persconferentie. 'We respecteren het internationaal recht, maar ons volk heeft het recht om hem in ons land voor het gerecht te brengen.'

Samenwerken met Internationaal Strafhof

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, heeft de Libische autoriteiten opgeroepen om samen te werken met het Internationaal Strafhof voor de berechting.

'Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het voormalige regime. Zijn arrestatie is dan ook een erg belangrijke stap', aldus Ashton in een persbericht. 'Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden.'

'Zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen'

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Luis Moreno Ocampo vertrekt volgende week naar Libië voor overleg met de Nationale Overgangsraad (NTC). Moreno Ocampo zei dat hoewel regeringen het recht hebben om hun eigen burgers te berechten, hij zich zorgen maakt of Seif wel een eerlijk proces krijgt als hij in Libië wordt berecht. Hij is van mening dat Seif door het ICC moet worden berecht.
 
'Het goede nieuws is dat Seif al-Islam is opgepakt, dat hij in leven is en dat hij nu berecht wordt', zei de aanklager in een interview. 'Waar en hoe, dat moeten we bespreken.' De Britse premier David Cameron riep eveneens op tot een proces 'in overeenstemming met de internationale normen'.
 
Amnesty International heeft de Libische regering opgeroepen Seif al-Islam zo snel mogelijk over te dragen aan het ICC. 'Het ICC heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en dat is het juiste om te doen. Hij moet zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen', aldus Marek Marczynski. 'Het is van belang voor de slachtoffers. Wat zij moeten zien is dat er ware gerechtigheid plaatsvindt. Ze moeten de waarheid weten over wat er is gebeurd.'