De Duitse fiscus wil dat duizenden Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden om in nazi-Duitsland te werken belastingen betalen op hun pensioen. De Belgische Rijksdienst voor Pensioenen heeft al tientallen klachten binnengekregen van boze ex-dwangarbeiders of hun nabestaanden.

Het Duitse parlement heeft in het najaar van 2010 een wet goedgekeurd waarin staat dat pensioenen van dwangarbeiders met 17 procent worden belast. De belasting geldt met terugwerkende kracht tot en met 2005. Dat berichten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag.

Belgische dwangarbeiders uit de jaren veertig of hun weduwen hebben de afgelopen weken een brief gekregen van een belastingkantoor in de Duitse deelstaat Brandenburg waarin staat dat ze de belastingen moeten betalen. Voor velen lopen de kosten tot in de honderden euro.

De FOD Financiën zegt niets te kunnen doen voor deze mensen. Regelingen moeten getroffen worden met de Duitse belastingsdienst. De ombudsman is er wel van overtuigd dat veel van deze mensen een vrijstelling zullen krijgen.

Senator  Ahmed Laaouej (PS) vraagt dat minister van Financiën Didier Reynders (MR) 'onmiddellijk' onderhandelingen aanknoopt met de Duitse autoriteiten om te vermijden dat Belgische dwangarbeiders in Duitsland belastingen zouden moeten betalen op hun pensioen.

'En ik zou ook graag weten of de Belgische regering vooraf op de hoogte is gebracht van de beslissing van Duitsland', aldus Laaouej. De PS-senator zal Reynders volgende week interpelleren over de zaak. Hij vindt de houding van de Duitse regering 'ontoelaatbaar'.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in