Topman GDF-Suez haalt uit naar België
Foto: put
Gérard Mestrallet, de topman van de energiegroep GDF Suez, heeft zwaar uitgehaald naar de Belgische staat. Dat deed hij als hoofdspreker op de viering van 130 jaar L’Echo, het Franstalig financieel dagblad.

 Minister van Financiën Didier Reynders was een van de toehoorders en een van de geviseerde beleidsmakers tijdens de speech van Mestrallet. De topman verwijt de onderhandelaars een ‘unilaterale beslissing’ over de kernuitstap en de nucleaire rente. Die laatste werd voor Electrabel, dochteronderneming van GDF Suez, op 550 miljoen euro vastgelegd. 

Mestrallet stelt dat België zijn beloftes niet nakomt. ‘De Belgische staat verscheurt een contract, komt terug op het verlengen van het gebruik van kerncentrales en beslist om 550 miljoen euro van ons te eisen,… Wij vragen een herziening’, zo zei hij. 

In 2009 sloot de regering-Van Rompuy een protocolakkoord met GDF Suez waarin een verlengde levensduur van de kerncentrales werd overeengekomen in ruil voor nucleaire rente. Maar door de val van de regering kreeg het akkoord geen wettelijke basis. De zes onderhandelende partijen zijn nu overeengekomen om de kerncentrales toch te sluiten vanaf 2015 en daarenboven een hogere nucleaire rente te vragen. 

Dat er zo van de afspraken met Van Rompuy helemaal niets in huis komt, pikt Mestrallet niet. Zonder echt expliciet te willen dreigen, zei de topman wel dat zijn bedrijf ‘de gevolgen zal trekken’ uit de beleidsbeslissingen van België. ‘België heeft haar woord niet gehouden. We moeten deze negatieve boodschap in rekening brengen.’ 

GDF Suez stelt 22.000 mensen tewerk in België.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig