Europese superdeeltjesversneller op het spoor van 'nieuwe natuurkunde'
Foto: rr
Wetenschappers die met de gigantische Europese deeltjesversnellere LHC in Genève werken lijken voor het eerst 'nieuwe natuurkunde' te hebben gevonden, zo heeft de Britse omroep BBC gemeld.

 Het gaat om het LHCb-experiment dat verbonden is aan de grootste deeltjesversneller ter wereld. De LHCb-detector werd ontworpen om deeltjes met zogenaamde schoonheidsquarks te onderzoeken, meer bepaald door hun verval over een verloop van tijd te bekijken, na botsingen aan hoge snelheid van andere fundamentele deeltjes.

In het bijzonder onderzoekt het experiment de zogenaamde CP-schending: het verschil bij C (lading) en P (pariteit).

Terwijl het Standaard Model nauwelijks een schending voorspelt, stelden de vorsers vast dat het verval van deeltjes met de naam d-meson lichtjes lijkt af te wijken van dat van hun antideeltjes. Het verschil is minder dan 0,1 procent.

Weinig kans op toeval

De vondst kan helpen verklaren waarom er in het heelal veel meer materie dan antimaterie is.
Het team rond Mat Charles zegt dat er nog meer onderzoek nodig is, maar dat er van de andere kant minder dan 0,05 procent kans is dat het verkregen resultaat op toeval berust.

Bij bevestiging zal de LHC voor het eerst 'nieuwe natuurkunde', dus voorbij het Standaard Model, hebben opgeleverd.

Voorts zegt het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek (CERN) dat volgend jaar moet duidelijk worden of het voorspelde Higgs-bosondeeltje al of niet bestaat. Als het wordt gevonden is dit een triomf voor de LHC (Large Hadron Collider). De meest complexe machine ter wereld is immers in het bijzonder ontworpen om dat deeltje te detecteren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig