Petitie federale kieskring verzamelde reeds 10.000 handtekeningen
De Shame-betoging lokte eind januari ruim 30.000 mensen op straat Foto: belga
Het initiatief van Be4democracy voor een federale kieskring kon op drie dagen tijd 10.000 handtekeningen verzamelen. Onder de nieuwe ondertekenaars behoren auteur Dimitri Verhulst, voormalig VRT-topman Tony Mary en Standard-eigenaar Roland Duchâtelet.

Ook PS-politicus Paul Magnette en Groen!-boegbeelden Meyrem Almaci en Freya Piryns zetten met hun handtekening nog eens hun voorkeur voor een federale kieskring in de verf. Andere nieuwe bekende namen zijn Ecolo-kamerlid Olivier Deleuze, voorzitter van de VUB Eddy Van Gelder (voorzitter raad van bestuur VUB) en directeur van De Munt Peter de Caluwe. Eerder zetten professor Paul De Grauwe, Luc De Vos en politicologen Dave Sinardet en Carl Devos al hun handtekening onder de petitie.

Onder de ondertekenaars zijn Vlamingen in de meerderheid. Maar ook op de burgertop van de G1000 kwam de federale kieskring ter sprake. In de laatste, open ronde mochten deelnemers zelf een thema kiezen uit een lijst en dat thema werd bij zes tafels de federale kieskring.

'Iedereen krijgt meer keuze'

De initiatiefnemers van de petitie, die ook gesteund wordt door de organisaties Shame, Plan B en Camping 16, willen dat vijftien Kamerzetels rechtstreeks verdeeld worden via een federale kieskring. Op deze manier moeten politici zich ook openstellen naar hetgeen aan de andere kant van de taalgrens leeft. Dat zou het uiteindelijk veel gemakkelijker moeten maken om compromissen te sluiten.

‘Iedereen zal kunnen blijven stemmen zoals hij tot nu toe deed, maar krijgt meer keuze’, verduidelijkt initiatiefnemer Jan-Emmanuel De Neve. ‘Stel dat je Duvel, Hoegaarden en Stella in je koelkast hebt liggen en je krijgt er Chimay bij. Ik kan me niet inbeelden dat iemand daar kan tegen zijn.’

De petitie is terug te vinden op de website www.be4democracy.be.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig