Wilders bekijkt terugkeer naar gulden
Geert Wilders Foto: epa
De Nederlandse Partij voor de Vrijheid PVV laat onderzoeken of Nederland beter de euro weer kan inruilen voor de gulden. Voorman Geert Wilders van de rechtse gedoogpartner van de regering-Rutte wil weten of de terugkeer naar de gulden op langere termijn meer oplevert dan vasthouden aan de Europese munteenheid.

Dat bevestigde hij vrijdag een bericht in de krant De Telegraaf. "We worden door het kabinet bang gemaakt dat het licht uitgaat als we uit de euro stappen. Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert", aldus Wilders tegen De Telegraaf.

Wilders zegt nog bezig te zijn met de keuze van het onderzoeksbureau. Als blijkt dat Nederland baat heeft bij een terugkeer naar de gulden, dan wil de populistische politicus een referendum over dit onderwerp.

De actie van de PVV zet druk op de coalitie van rechtsliberalen en christendemocraten, schrijft De Telegraaf. De minderheidsregering, die steun van de PVV krijgt, hangt extra miljardenbezuinigingen boven het hoofd nu het door de eurocrisis economisch steeds slechter gaat. Begin volgend jaar wordt over nieuwe ingrepen de knoop doorgehakt. Dan moet ook het PVV-onderzoek rond de euro klaar zijn.

Wilders spreekt tegen dat zijn initiatief als breekijzer kan dienen bij die onderhandelingen. "Dit onderzoek is niet bedoeld om het kabinet te laten vallen. Het heeft niet direct te maken met eventuele komende bezuinigingen", zo citeerde de krant hem.