'Remgeldverlaging herleidt huisartsgeneeskunde tot fastfood'
Foto: wdk
Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) klaagt de geplande remgeldvermindering voor zorgverlening buiten de gewone werkuren aan. 'Huisartsgeneeskunde wordt herleid tot fastfoodgeneeskunde', luidt het donderdag tijdens een actiemoment aan het Errerahuis in Brussel, de ambtswoning van de Vlaamse regering.
Het Syndicaat betreurt dat op 1 december het remgeld - het bedrag dat de patiënt zelf moet betalen als hij naar de dokter gaat, geneesmiddelen koopt of gehospitaliseerd wordt - buiten de normale werkuren verlaagd wordt.
 
'Dan kan de patiënt op eender welk moment tijdens de nacht of in het weekend op consultatie komen of om een huisbezoek vragen, want het kost toch evenveel als binnen de normale werkuren', hekelt SVH-voorzitter dokter Herman Moeremans.
 
De voorzitter onderstreept wel voorstander te zijn van een derdebetalersregeling, indien het remgeld op een correcte wijze uitbetaald wordt. 'Wij willen een regeling voor alle patiënten waarbij het honorarium rechtstreeks aan de arts wordt overgemaakt, en niet eerst door de patiënt moet voorgeschoten worden.'
 
Het syndicaat kant zich tegen de geplande regeling, waarbij een deel van het honorarium van de huisarts met het ziekenfonds geregeld moet worden. 'Op die manier wordt de greep van de ziekenfondsen op de geldstromen in de gezondheidszorg verstevigd.'
 
Het SVH pleit daarom voor een regeling via het eHealth-platform van de federale overheid, een elektronische snelweg voor communicatie tussen onder meer artsen, ziekenhuizen en het Riziv. Daar moet volgens het SVH het globaal medisch dossier aan gekoppeld worden.
 
'Op die manier kan heel wat geld op ziekenfondsadministratie bespaard worden', aldus Moeremans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in