Frankrijk wil 100 miljard euro besparen
Premier Fillon kondigt zware besparingen aan. Foto: AP
De Franse regering is het eens geworden over een streng besparingsplan. Er komt onder meer een hogere vennootschapsbelasting, een hogere BTW en een pensioenhervorming. Premier Fillon waarschuwt de Fransen voor verscheidene jaren van harde inspanningen.

De Franse regering van premier Fillon moest op zoek naar 100 miljard euro opdat Frankrijk in 2016 een evenwichtige begroting zou kunnen bereiken. Volgend jaar moet er 500 miljoen euro gevonden worden. 

Het nieuwe besparingsplan omvat onder meer een verhoogde vennootschapsbelasting, een BTW-optrek voor verschillende producten en diensten en een vervroegde invoering van de pensioenhervormingen. 

 Het laagste BTW-tarief wordt opgeschroefd van 5,5 naar 7 procent. De vennootschapsbelasting wordt met vijf procent verhoogd voor bedrijven die een omzet draaien van meer dan 250 miljoen euro. En de pensioenhervormingen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 tot 62 jaar, wordt vervroegd doorgevoerd.
 
De pensioenhervorming zal toegepast worden in 2017, daar waar dat oorspronkelijk een jaar later was voorzien. Vorig jaar was er bij onze zuiderburen nog een grote sociale protestbeweging tegen die hervorming.
 
Tot slot zouden ook de lonen van de president en van de ministers bevroren worden.
 
Premier Fillon had het tijdens zijn persconferentie over 'verscheidene jaren' van harde inspanningen. Hij waarschuwde dat 'het woord failliet geen abstract concept meer is'.
 
Het nieuwe spaarpakket drong zich op sinds de regering haar groeivooruitzichten voor 2012 moest bijstellen van 1,75 procent tot 1 procent. Frankrijk wil het huidige begrotingstekort van 5,7 procent terugdringen tot 3 procent in 2013, om tegen 2016 uit te komen op een begroting in evenwicht. 
 
 Fillon kondigde eerder al voor 2011-2012 belastingverhogingen en besparingen aan voor een bedrag van 12 miljard euro. Met het nieuwe spaarpakket komt daar voor volgend jaar nu 500 miljoen euro bij. Dat maakt de Franse begroting voor 2012 volgens Fillon tot een van de moeilijkste sinds 1945. 
 
 De conservatieve Franse regering wil via de maatregelen haar toprating op de kapitaalmarkt bestendigen. Door de eurocrisis en onder invloed na het Dexia-debacle staat de AAA-rating van Frankrijk al een tijd onder druk. 
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig