'Onderhandelaars vonden al ruim 5 miljard'
Foto: Photo News
De onderhandelaars hebben vandaag een planning opgemaakt voor de begrotingsgesprekken deze week. Volgens Laurette Onkelinx (PS) moet de discussie rond de begroting zeker voor het einde van het weekend beëindigd worden. Ondertussen zou er al een akkoord zijn voor meer dan 5 miljard aan besparingen.

De onderhandelaars begonnen omstreeks 14.30 u aan de begrotingsgesprekken. Rond 17.30 u gingen de onderhandelaars opnieuw uit elkaar, mét een planning voor de zware onderhandelingsweek die eraan komt.

Formateur Elio Di Rupo (PS) zal de volgende drie dagen zogenaamde 'biechtstoelgesprekken organiseren. Tijdens die gesprekken,die 3 tot 4 uur zouden kunnen duren, neemt de formateur elke partijvoorzitter apart. Hij hoopt zo makkelijker tot toegevingen te komen.

Vrijdag wordt dan gestart met het gezamenlijke begrotingsconclaaf. Sneller gaat niet, er zijn nog te veel punten waarover de onderhandelaars het niet eens zijn met mekaar.

Het is duidelijk dat Di Rupo tegen het einde van het weekend serieuze vorderingen wiil maken, zo zouden er voor zaterdag en zondagnacht al late vergaderingen voorzien zijn.

'Het is absoluut noodzakelijk' dat de begroting voor het einde van het weekend opgesteld raakt, verklaarde Laurette Onkelinx (PS). 'Elke dag is er slecht economisch nieuws voor ons land.'

Eerste miljarden zijn gevonden

Op basis van alle voorstellen van de onderhandelende partijen, kon alvast berekend worden over hoeveel besparingsmaatregelen de zes het eigenlijk eens zijn. Het gaat om 5 tot 5,2 miljard euro: het bevriezen van de budgetten voor de overheidsadministratie, het aftoppen van de notionele interest, een bankentaks, de nucleaire rente en een lagere groeinorm voor de gezondheidsuitgaven.

De eerste miljarden zijn altijd de gemakkelijkste in dergelijke begrotingsbesprekingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig