Vogelsoort 'bonte tapuit' voor het eerst in België gezien
Foto: BELGA
In het Oost-Vlaamse Doornzele (Evergem) werd zaterdag en zondag een "bonte tapuit" gezien, een vogelsoort die nooit eerder in België werd gespot. Dat meldt natuurbericht.be.

De vogelsoort werd sinds 1988 zestien keer in Nederland gezien, zaterdagnamiddag ontdekte vogelkijker Davy Bosman het eerste Belgische exemplaar.

"Op zich oogt een bonte tapuit weinig spectaculair", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De vrouwelijke exemplaren, zoals de vogel die in Doornzele gezien werd, meten ruim vijftien centimeter, hebben een grijsbruine geschubde bovenzijde en een wit streepje boven het oog en een bruinige borst."

Volwassen mannetjes in zomerkleed hebben een bont verenkleed met zwarte keel, vleugels en rug, witte kruin en buik. "Aan die witte mannetjeskop heeft de soort haar Latijnse naam "pleschanka" te danken, een van origine Russisch woord dat ’kaalhoofdig’ betekent."

Bonte tapuiten broeden van Oost-Bulgarije, Oost-Roemenië tot in Mongolië en overwinteren in Oost-Afrika. De wereldpopulatie wordt geschat op 8.400.000 exemplaren. "Wereldwijd komen er 21 tapuitsoorten voor, waarvan er vijf in België werden gezien, en enkel de gewone tapuit in ons land broedt. De vier andere soorten, bonte tapuit, blonde tapuit, woestijntapuit en Izabeltapuit duiken hier uiterst zelden op als dwaalgast."

Leden van het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité (BAHC), een team deskundige vogelkenners die de geldigheid van waarnemingen onderzoekt, bevestigen de waarneming. "Met de nieuwe soort komt de officiële lijst van Belgische vogels op 437, waarvan 421 die in Vlaanderen werden gezien", aldus Verbelen. Sinds 2000 werden 18 nieuwe vogelsoorten aan de Belgische lijst toegevoegd.