Viktor Bout schuldig aan wapenhandel
Viktor Bout Foto: epa/belga
De voormalige Russische officier Viktor Bout is door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan wapenhandel en samenzwering tot moord. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Viktor Bout ondernam een poging om een miljoenendeal te sluiten met FARC-rebellen in Colombia, klinkt het. Volgens de rechtbank wilde hij de terreurorganisatie wapens leveren zodat ze Amerikaanse militairen in Colombia kon aanvallen.

De jury achtte de wapenhandelaar schuldig aan het samenzweren met als doel Amerikanen te doden, het leveren van luchtafweerraketten en het helpen van een terreurorganisatie.

De advocaat van Bout beweerde dat zijn cliënt niet van plan was wapens te verkopen. Volgens hem is Bout erin geluisd door de Amerikaanse autoriteiten. Het bewijsmateriaal - opgenomen gesprekken - is volgens hem op meerdere manieren te interpreteren en bovendien heeft Bout nooit geld ontvangen of wapens geleverd.

De Rus zou twee decennia lang legers, rebellen en terroristen over de hele wereld met wapens bevoorraad hebben. Vooral in Afrika, waar Bout tijdens Sovjettijden gestationeerd was, vond hij kopers voor kalasjnikovs, raketwerpers en ook zwaar wapenmateriaal.

In maart 2008 werd hij tijdens een vermeende wapendeal door Amerikaanse agenten in Thailand opgepakt en in november aan de VS uitgeleverd. De Russische regering protesteerde tegen die uitlevering en noemde die politiek gemotiveerd.

De openbare aanklager had de bewijzen tegen Bout als 'overweldigend' omschreven. Hij heeft in alle crisisgebieden wapens geleverd en zo voor eigen profijt de dood van duizenden mensen veroorzaakt.

De advocaat van Bout kondigde aan in beroep te gaan. Zijn activiteiten in de illegale wapenhandel leverden Bout de bijnaam Handelaar des Doods op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig