Unesco roept VS op financiering te herstellen
Directeur-generaal van de Unesco Irina Bokova Foto: ap
Het hoofd van de Unesco Irina Bokova heeft aan de Verenigde Staten gevraagd om hun bijdrage aan de VN-organisatie voort te zetten. De VS heeft die ingetrokken, omdat de Unesco Palestina als volwaardig lid heeft erkend.

'In deze periode van economische crisis en sociale veranderingen denk ik dat het belangrijke werk van Unesco om de stabiliteit in de wereld te promoten ook de Amerikaanse belangen dient', zegt directeur-generaal Irina Bokova.

Als voorbeeld noemde zij de bevordering van vrije media in de opkomende democratieën in het Midden-Oosten. Zonder steun van de VS 'wordt het onmogelijk ons huidige activiteitenniveau te handhaven', aldus Bokova.

Ze vraagt dat de VS 'een middel' vinden om de financiering van de organisatie voort te zetten. 'Unesco is blij dat de VS lid blijven van Unesco en hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt wat betreft de financiering', luidt het.

De VS zijn jaarlijks goed voor zo'n twintig procent van de Unesco-begroting. De Amerikaanse wet verbiedt echter de financiering van organisaties die het lidmaatschap verlenen aan gebieden die internationaal niet als staat erkend worden.

Ook de joodse staat reageerde meteen op de aanvaarding van Palestina als lid van Unesco: Israël gaat versneld 2.000 woningen bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.