De onderhandelende partijen zijn woensdagmiddag aan de begroting begonnen. Vooraleer er effectief over de begroting onderhandeld wordt, zullen de onderhandelaars een kader afspreken waarbinnen de begrotingsbesprekingen gevoerd worden. De nieuwe cijfers van de Hoge Raad van Financiën betekenen een zware inspanning.

Omstreeks 13 uur kwamen de onderhandelaars terug samen met formateur Di Rupo. Nadat een kader is vastgelegd voor de begrotingsgesprekken, zal de formateur elk van de zes partijen afzonderlijk spreken over hun begrotingsvoorstellen.

Aangezien de partijen na de plenaire vergadering waarschijnlijk nog even de tijd zullen nodig hebben om hun voorstellen op papier te zetten, ziet het ernaar uit dat er pas donderdag effectief over de begroting onderhandeld wordt.

'Alle cijfers op tafel'

Bij hun aankomst waren alle onderhandelaars het erover eens dat er nu snel een begroting moet komen. 'Indien we niets doen, zal de de toestand nog verslechteren en zal de groeiverwachting van 0,8% nog zakken', verklaarde Laurette Onkelinx (PS).

'Alle cijfers liggen op tafel', stelde MR-voorzitter Charles Michel. Die cijfers blijken nog minder rooskleuring dan verwacht. Door de economische groeiverwachting te halveren van 1,6 naar 0,8 procent zorgde de Hoge Raad van Financiën ervoor dat de begrotingsinspanning stijgt van 9 naar 11,3 miljard euro om een begrotingstekort van 2,8% te halen, zoals aan de EU beloofd werd. Ook Onkelinx gaf aan dat de onderhandelaars zich op die prognose zullen richten.

Voor CDH-voorzitter Benoît Lutgen is het niet echt duidelijk wat de Europese groei nu juist zal inhouden, doordat het IMF, Frankrijk en Duitsland andere cijfers noemen. 'Maar we moeten in ieder geval meer inspanningen doen', erkende ook hij.

Volgens staatssecretaris van Begroting Melchior Wathelet zullen de eerste 4 miljard euro vrij makkelijk gevonden worden via minder uitgaven in de gezondheidszorg, een afgetopte notionele intrestaftrek en een bankentaks. De resterende 7,3 miljard zal volgens hem minder simpel zijn om te vinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in