Een brand heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ernstige schade aangericht in het hoofdkantoor van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Dat bevestigt de politie. Ongelukkig toeval of kwaad opzet? In elke geval had het blad de profeet Mohammed deze week 'uitgenodigd' als gastredacteur.

Medewerkers van het satirische blad gaven aan veel bedreigingen te hebben ontvangen naar aanleiding van de editie. Die uitgave kreeg de ondertitel Sharia Hebdo mee, een verwijzing naar de islamitische wetgeving. 

De oorzaak van de brand werd nog niet officieel meegedeeld. De politie heeft wel een onderzoek naar de brand bevolen. Een getuige zou echter melding gemaakt hebben dat iemand twee brandbommen naar het gebouw had gegooid. Momenteel zijn forensische onderzoekers bezig met een sporenonderzoek.

De directeur van het blad, die de naam Charb gebruikt, zei tegen televisiezender BFM dat de 'materiële schade groot is' en dat veel computerbestanden zijn vernietigd. Ook hij maakt gewag van 'brandbommen'. 

'Honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'

Op de voorpagina van de bewuste editie stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigt hij met 'honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'.

Pagina 2 was gereserveerd voor een reeks cartoons van vrouwen in boerka's, terwijl 'gastredacteur Mohammed' op de volgende pagina in een redactioneel commentaar ingaat op de verkiezingen in Tunesië en de stelling inneemt dat de grootste partij in dat land, Ennahda, geen democratie, maar de islam zal invoeren.

Diverse Franse politici hebben de aanval op het weekblad scherp veroordeeld. Hierbij wordt verwezen naar het recht op vrijheid van meningsuiting.