Overleden Grieken kregen nog miljarden aan pensioen
Griekenland heeft het voorbije decennium tot 8 miljard euro uitbetaald aan valse pensioenen. Een deel daarvan ging naar honderdjarigen, die eigenlijk al overleden waren.

Het cijfer is symptomatisch voor de vele fraude die in het land gepleegd wordt en die mee geleid heeft tot de zware tekorten op de overheidsfinanciën. Rovertos Spyropoulos, directeur van het sociale zekerheidsinstituut IKA, verklaarde maandag dat de afgelopen tien jaar tussen de 7 en 8 miljard euro werd uitbetaald aan pensioenen voor mensen die reeds overleden waren.

Volgens de krant Kathimerini zijn het vaak familieleden van de overledene die het geld innen. In andere gevallen staat het gewoon op bankrekeningen die niet langer actief zijn. "We gaan al dat geld terugvorderen, tot de laatste euro", werd Spyropoulos geciteerd.

In augustus maakte de Griekse pensioenkas al bekend dat ze gestopt was met het uitbetalen aan 1.473 gepensioneerden van wie intussen bleek dat ze overleden waren.

Er werd ook een onderzoek gestart naar meer dan 9.000 gepensioneerden van 100 jaar of meer. Op basis van dat cijfer zou Griekenland het grootste aantal eeuwelingen ter wereld tellen, terwijl zij enkele jaren geleden nog amper met 1.700 waren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig