België wil verdienen aan heropbouw Libië
Foto: REUTERS
België zou graag een actieve rol spelen in de heropbouw van Libië om daar op economisch vlak de vruchten van te plukken. Dat herhaalde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zaterdag bij een bezoek aan de Griekse basis Araxos. Maandag zijn de laatste Belgische F-16's naar huis vertrokken.

De Crem bracht zaterdag ter gelegenheid van de laatste operatie van de Belgische F-16's in Libië een bezoek aan de basis. De ontslagnemend minister van Defensie is voorstander van een langere aanwezigheid van ons land in Libië.

'De Belgische aanwezigheid kan gevaloriseerd worden in de reconstructie', verklaarde De Crem. Verschillende ministers van de aftredende federale regering zeiden eerder al dat ze willen dat ons land ook na de definitieve val van het Kadhafi-regime een rol blijft spelen in Libië.

Premier Leterme gaf op de internationale Libië-conferentie al een hint in dezelfde richting. 'Het is belangrijk dat de Nationale Overgangsraad erkent dat België zeer actief en zeer moedig is geweest. Tijdens de reconstructie zal de Overgangsraad speciale aandacht hebben voor de landen die haar op de moeilijkste ogenblikken hebben geholpen.'

Laatste F-16's keren terug

Maandagmiddag zijn de laatste vier Belgische F-16's vanuit Araxos teruggekeerd naar hun thuisbasis in Florennes.  Dat deelde het ministerie van Defensie mee. De eerste twee straaljagers waren zaterdag al vertrokken.

Ook een zestigtal van de ongeveer tachtig Belgische militairen die in Araxos aan de slag waren, zijn maandag teruggekomen. De mijnenjager Lobelia, die eveneens aan de opdracht heeft deelgenomen, wordt eind november terug in de haven van Zeebrugge verwacht.

Maandagavond om 23.59 uur komt officieel een einde aan de NAVO-operatie.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in