Hasta la vista in de prijzen op Spaans Filmfestival
Foto: rr
Op het Internationaal Filmfestival van Valladolid in Spanje heeft de Vlaamse langspeelfilm Hasta la vista zaterdagmiddag twee prijzen weggekaapt, waaronder de hoofdprijs. Ook de korte film Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck van Kevin Meul werd bekroond. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Hasta la vista van Geoffrey Enthoven won naast de Golden Spike voor Beste Speelfilm ook de Prijs van de Jongerenjury op het 56e Internationaal Filmfestival van Valladolid. Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck van Kevin Meul won de Meeting Point Prijs voor Beste Korte Film gewonnen.

Sinds de langspeelfilm van Enthoven in de Belgische zalen uitkwam op 14 september, gingen al ruim 150.000 mensen naar de film kijken. Hasta la vista is een productie van Mariano Vanhoof, met in de hoofdrollen Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver, Tom Audenaert en Isabelle De Hertogh.

Na de wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal, waar de film onder andere de Grand Prix des Amériques en de Publieksprijs won, werd hij al verkocht aan negen landen, waaronder Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Simultaan met Valladolid werd Hasta la vista ook op het Internationaal Filmfestival van Rome vertoond. Op 6 november is hij de slotfilm van de gloednieuwe Amsterdam Film Week, en op 12 en 13 november is hij de top of the bill van het Noordelijke Filmfestival in Groningen.

Wijn en vrouwen

Hasta la Vista vertelt het verhaal van drie jonge gasten die houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is.

Kortfilm

In Valladolid stond Rocky De Vlaeminck geprogrammeerd in de 'Meeting Point' competitie voor eerste en tweede films. Ook deze korte film kende eind augustus zijn internationale première op het Wereldfilmfestival van Montréal en scoorde nog geen maand later al twee prijzen, waaronder de Golden Plaque for Narrative Short in Chicago.

Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck, waarin een jongen opgroeit omringd door dood en verderf, is een productie van Steven Dhoedt. In de hoofdrollen zien we Kenneth Van Baeden, Ruth Becqaert, Wim Willaert en Jef Demedts.