CREG waarschuwt België voor stroomtekort
Foto: wvv
Energiewaakhond CREG wijst erop dat ons land meer elektriciteit moet gaan produceren. Dat blijkt uit een inventaris van de bestaande productiecapaciteit. De Belgische elektriciteitsproductie is onvoldoende en het tekort zal de volgende jaren blijven toenemen.

De inventaris van de energieregulator wijst uit dat er vandaag een tekort is aan productiecapaciteit en dat het tekort blijft stijgen tot 2015. Daardoor ontstaat de volgende jaren het risico op bevoorradingsproblemen.

Als bepaalde productie-eenheden vroeger uit roulatie worden genomen zou het tekort volgens de CREG zelfs accute problemen kunnen gaan opleveren. Hetzelfde geldt in het geval dat ons elektriciteitsverbruik sterker stijgt dan de studie veronderstelt.

De energiewaakhond wijst er nogmaals op dat België, na Duitsland, de hoogste elektriciteitsprijzen hanteert van de Noord-Europese landen. Daarvoor zijn volgens de CREG verschillende oorzaken, zoals het tekort aan concurrentie op de elektriciteitsmarkt en de hogere distibributiekosten en btw.