De Kansspelcommissie van de FOD Justitie zet haar strijd tegen kansspelen zonder vergunning ook online verder. Daarvoor ondertekende de commissie woensdag een protocol met de Belgische Federatie van de financiële sector (Febelfin) en de koepelorganisatie van internetproviders in België (ISPA). Vanaf januari 2012 worden de eerste illegale goksites geblokkeerd, zo is woensdag vernomen bij Kansspelcommissie-woordvoerster Marjolein De Paepe.

'Kansspelen zijn altijd verboden, tenzij er een vergunning voor toegekend werd door de Kansspelcommissie', meldt De Paepe. 'Dankzij het protocol beschikken we nu over een slagkrachtig instrument in de strijd tegen kansspelen zonder vergunning op het internet, terwijl we vroeger alleen met de vinger konden wijzen.'

Concreet stelt de commissie twee lijsten op. Op een zogenaamde 'white list' komen alle gokwebsites met een vergunning terecht, op een 'black list' alle andere. Die lijsten komen terecht bij de internetproviders zoals Telenet, Belgacom en Mobistar, die op basis daarvan de sites zonder vergunning kunnen blokkeren.

Ook Febelfin krijgt de lijsten toegestuurd, meldt de Kansspelcommissie. 'Op basis van deze informatie kan zij beslissen om bepaalde financiële transacties van dubieuze klanten - illegale aanbieders van kansspelen - niet langer uit te voeren', luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig