Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen! ) reageert tevreden op de uitspraak van de vrederechter in Asse die de klacht van omwonenden tegen een buitenschoolse kinderopvang op de Boekfos grotendeels heeft verworpen.

"Gelukkig is er een tegenbeweging ingezet na alle heisa over de overlast en het ’lawaai’ van de spelende kinderen", aldus Vogels.

"Maar daarmee is het probleem niet opgelost op Vlaams niveau. We wachten nog steeds op het beloofde signaal van Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege", zegt Vogels. De Groen! -politica verwijst naar regelingen in Duitsland en Nederland. "Daar hebben kinderen al de rechtszekerheid gekregen dat ze vrijuit mogen schreeuwen, zingen en huilen. Zo kindvriendelijk is Vlaanderen nog niet", luidt het.

Vogels hekelt de kritiek op spelende en "lawaaierige" kinderen. Zij pleit ervoor om kinderen net meer ruimte te geven om te spelen en te ravotten. "Kinderen hadden nooit meer rechten maar nooit minder ruimte. Op straat spelende kinderen worden meer en meer een bezienswaardigheid", stelt ze.

"We beperken kinderen steeds meer in hun hoofdactiviteit: spelen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer kinderen zwaarlijvig zijn en niet kunnen stilzitten in de klas."