Het hof van beroep heeft de 61-jarige Guido Coppens donderdag veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel en 550 euro boete wegens valsheid in geschriften en verduistering van geld van de Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel. De vader van tv-figuren Staf en Mathias Coppens gaat wel vrijuit voor oplichting, maar kreeg toch dezelfde straf als in eerste aanleg.

De feiten speelden zich af tussen mei 2005 en juni 2007. Guido Coppens bood zich aan als lekenbroeder in De Achelse Kluis, won het vertrouwen van de broeders en mocht zich over de boekhouding ontfermen.

Hij liet de abt op een dag een aantal contracten ondertekenen, maar had er twee tussen geschoven waarin de abdij zich ertoe verbond om hem maandelijks 10.000 euro - in plaats van de overeen gekomen 1.000 euro - te betalen als hij de abdij zou verlaten. Coppens gaf toe dat hij ook geld verduisterd had, maar het exacte bedrag kon niet bepaald worden.

Coppens gaat vrijuit wat de oplichting betreft. De man betaalde allerlei huishoudtoestellen en meubels met geld van de abdij, maar het hof vond het niet duidelijk of hij daar listen voor gebruikte. Volgens het hof maakte Coppens wel zonder de minste scrupules misbruik van de lichtgelovigheid en wereldvreemdheid van de slachtoffers om zich schaamteloos te verrijken.

Tijdens het onderzoek kon de abdij al allerlei toestellen en 36.325 euro recupereren uit inbeslagnames. De overige schade kon nog niet begroot worden en daarom kreeg de abdij voorlopig één euro schadevergoeding toegekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig