Brugge houdt hart vast voor Zulu Warriors
Foto: Youtube
Club Brugge ontvangt donderdagavond Birmingham in zijn derde groepswedstrijd van de Europa League. De stad Brugge en de politie houden hun hart vast voor de komst van zo'n 5.000 à 6.000 Britse supporters. De 'Zulu Warriors' van Birmingham zijn immers over Het Kanaal berucht als één van de gevaarlijkste supportersclans van het land.

In de jaren '70 en '80 waren er geregeld geweldadige confrontaties tussen hooligans van Birmingham en de rivalen van Aston Villa. De Britse politie trad daarbij hard op, maar kon bijvoorbeeld niet vermijden dat in 1989 de fans het veld bestormden tijdens de wedstrijd tegen Aston Villa.

In de jaren '90 en 2000 ging de clash tussen de politie en de 'Zulus' gewoon verder. Veel zware jongens kregen een stadionverbod en werden voor de rechter gesleept, maar jonge leden namen de fakkel over. In 2007 werd een pub in Manchester kort en klein geslagen en vorig jaar moesten de tribunes van Aston Villa en het Nederlandse NEC eraan geloven.

Grote politiemacht in Brugge

De Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en korpschef van de lokale politie Dirk Van Nuffel houden de lippen op elkaar over hoeveel politiemensen er nu donderdag zullen ingezet worden voor de risicowedstrijd van Club Brugge tegen Birmingham. In elk geval zullen de mensen van de lokale politie aangevuld worden met mensen van de federale, ondermeer pelotons van de reserve met sproeiwagens, agenten te paard en luchtsteun met de helikopter.

700 Britten al woensdagavond op post

Met de mensen van West Midlands Police is er alvast een goeie samenwerking. Zij sturen vanaf woensdag spotters en camerateams naar Brugge om hun supporters te volgen', vertelt de burgemeester. De eerste 700 supporters worden vandaag verwacht in Brugge. Zij zullen zich wellicht mengen in het uitgaansleven in de nacht van woensdag op donderdag. Donderdag komen vanaf de middag de meeste supporters aan, waarvan 40 autocars met supporters.

'Via de politiediensten in Dover en Calais, de luchtvaartpolitie en de wegpolitie moeten wij informatie doorkrijgen over de reisroute van de Britse voetbalsupporters en over het juiste aantal. Voor alle supporters die voorzien zijn om te komen zijn er alvast plaatsen in de Zuidtribune van het Jan Breydelstadion. Gebruikelijk krijgt de bezoekende ploeg telkens 1.500 tickets maar dat zagen wij als politie niet zitten. Dan blijven supporters die geen ticket hebben rondhangen en dat willen wij nu net vermijden. We moeten ook confrontaties vermijden met Club-supporters, ondermeer aan de Platse', vertelt korpschef Dirk Van Nuffel.