Banon houdt procedure tegen DSK voor bekeken
Foto: AFP
De Franse schrijfster Tristane Banon gaat dan toch geen civiele procedure starten tegen Dominique Strauss-Kahn voor verkrachting. Eerder zagen openbaar aanklagers al af van vervolging.

Banon zei dat ze 'altijd heeft gezegd alleen een civiele procedure te zullen starten als mijn status als slachtoffer niet wordt erkend'. En dat is wel gebeurd, zo meent ze.

'In de brief die ik van het parket kreeg, wordt gezegd dat er sprake was van seksuele agressie, en dus wordt mijn statuut van slachtoffer a minima erkend. Ik blijf er echter van overtuigd dat het om een poging tot verkrachting ging (...), maar men kan niet meer zeggen dat ik een fantaste ben', verklaarde Banon op Canal+.

Het openbaar ministerie liet vorige week weten af te zien van vervolging, maar zei wel dat Strauss-Kahn tijdens ondervragingen handelingen had toegegeven die zouden neerkomen op aanranding. Banon stelde dat Strauss-Kahn haar in 2003 tijdens een interview heeft geprobeerd te verkrachten, maar er zijn geen bewijzen die dat kunnen staven. 

‘Bij gebrek aan voldoende bewijs kan geen vervolging worden ingesteld wegens poging tot verkrachting. Maar de feiten kunnen wel geclassificeerd worden als seksueel geweld', scheef de openbaar aanklager.

Strauss-Kahn trad eerder dit jaar af als baas van het Internationaal Monetair Fonds nadat hij was aangehouden op verdenking van verkrachting van een hotelkamermeisje in New York. Na een onderzoek waarin twijfels ontstonden over de betrouwbaarheid van de aangeefster besloot het OM in New York van vervolging af te zien. Het kamermeisje in New York heeft wél een civiele procedure opgestart.