Dirk De Ceulaer, de algemeen directeur van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), reageert verontwaardigd op 'de tsunami aan vernielingen' in het HUB-gebouw in Koekelberg, waar de Indignados bijna een week hebben verbleven.

'Dit is niet in overeenstemming met de waarden waarvoor de jongeren op straat zijn gekomen. De schade is compleet respectloos', zo zei hij tijdens een rondleiding in het gebouw.

Van boven tot beneden zijn in zowat alle gangen en lokalen tags en vernielingen aangebracht. Onder meer de bibliotheek op de eerste verdieping werd herschapen in een grote puinhoop. De expertise van de verzekeringsmaatschappij moet nu het schadebedrag bepalen.

Het was de gemeente Koekelberg die beslag legde op het gebouw na de goedkeuring van de HUB-directie toen de Indignados arriveerden in het Elisabethpark. De gemeente zou instaan voor de controle.

'Ik denk niet dat Koekelberg veel te verwijten valt, maar er zijn veel meer jongeren het gebouw binnengekomen dan oorspronkelijk de bedoeling was. We zullen contact opnemen met de gemeente om te zien hoe de verzekeraar daarop zal reageren', ging De Ceulaer voort.

De algemeen directeur had nadien nog indirect contact met de Indignados. Die zeiden dat er ook vreemden binnengekomen zijn. Toch hadden de Indignados kunnen melden aan de politie dat het uit de hand liep, klonk het.

Alle lokalen moeten worden herschilderd en de opruimwerken zullen enkele weken duren. De HUB wil het gebouw aan een andere instelling voor hoger onderwijs verkopen.