De Vlaamse Volksbeweging (VVB) start een campagne ‘Niet in mijn naam’. Ze parafraseert de anti-Vlaams-nationalistische campagne van begin dit jaar die ‘Niet in onze naam’ heette.

De VVB-campagne is gericht tegen de communautaire akkoorden die recent tot stand kwamen. Ze parafraseert de campagne ‘Niet in onze naam’ van bijna een jaar geleden. Die ging uit van enkele kunstenaars en van linkse en vakbondsorganisaties. Die was gericht tegen het nationalisme, althans het Vlaamse nationalisme dat het verwijt kreeg ‘niet solidair’ te zijn.

De VVB gebruikt dezelfde kanalen: een petitie die via e-mail wordt rondgestuurd en die zegt: ik steun dit niet; een facebookpagina, en een bankrekening waarop steun kan gestort worden. Of de VVB-campagne ook de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel beschikbaar krijgt voor een manifestatie, is nog niet bekend.

De VVB zegt dat het communautair akkoord van formateur Elio Di Rupo (PS) dat intussen bekend staat als het ‘vlinderakkoord’, ondermaats is, en onaanvaardbaar duur voor Vlaanderen.

Brussel krijgt 461 miljoen zonder dat het iets in de plaats moet doen, het wordt zelfs een apart derde gewest. Vlaanderen verliest volgens de VVB door de financieringswet 2,5 miljard. De transfers naar Wallonië gaan nog 10 jaar ongestoord door, pas vanaf het 11de jaar wordt 10 procent ervan geleidelijk afgebouwd.

De kieskring BHV is gesplitst maar de zes faciliteitengemeenten worden weer wat Brusselser. BHV is ook gerechtelijk gesplitst maar het aantal Nederlandstalige rechters zal verminderen en in Vlaams-Brabant worden Franstalige rechters gestationeerd.

Er zijn bevoegdheden overgeheveld maar de staatsstructuur wordt nog ondoorzichtiger.

De samenvallende verkiezingen betekenen volgens de VVB dat de burger nog minder mag oordelen over het politieke spel dan nu het geval is.

De regering die in vorming is, wordt gedomineerd door de Franstalige minderheid van dit land, zo luidt de analyse van de VVB-kopstukken Guido Moons en Peter De Roover.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig