Hollande wordt tegenstander Sarkozy
Foto: afp
De Franse socialist François Hollande neemt het volgend jaar in de Franse presidentsverkiezingen op tegen Nicolas Sarkozy. Hollande versloeg zijn tegenstander Martine Aubry in de voorverkiezingen van de parti Socialiste (PS).

Na de eerste stemronde vorige zondag waren nog twee socialistische kandidaten overgebleven: François Hollande en Martine Aubry. Alle Fransen konden hun stem uitbrengen, op voorwaarde dat ze een charter ondertekenden ter ondersteuning van de linkse waarden en één euro betaalden. 

François Hollande zou volgens voorlopige tellingen 56,5 procent van de stemmen halen, tegenover 43,5 procent voor Martine Aubry. Die laatste heeft Hollande al gefeliciteerd met zijn zege in de voorverkiezingen.

Volgens Aubry hebben de voorverkiezingen haar partij nog sterker gemaakt in de strijd tegen rechts en extreemrechts. 'Het is nu tijd om ons rond onze kandidaat te scharen', verklaarde ze.

 

De 57-jarige François Hollande kwam ook als winnaar uit de eerste ronde van de voorverkiezing, met 9 procent voorsprong op Aubry. Aan die eerste ronde deed ook Ségolène Royal, presidentskandidaat in 2007 en de voormalige partner van Hollande, deel. Zij eindigde vierde en besloot haar steun aan de vader van haar vier kinderen te verlenen, hoewel ze zich onlangs nog spottend over hem uitliet.

Hollande staat bekend als een gematigde kandidaat en velen verwijten hem het conflict uit de weg te gaan. Hij leidde de PS van 1997 tot 2008.

 

De PS schat dat zo'n 2,7 miljoen Fransen hun stem hebben uitgebracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig