Antwerpenaars van buitenlandse afkomst stemmen in 2012 vooral op linkse partijen. Maar 9,7 procent van hen zou op N-VA stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt uit een peiling van Gazet van Antwerpen.

Het onderzoeksbureau Dedicated Research deed tussen 7 en 12 oktober een telefonische enquête bij 1.002 Antwerpenaars met stemgerechtigde leeftijd. De foutmarge voor de steekproef bedraagt 3,1 procent.

Uit de peiling blijkt dat 36,6 procent van de Antwerpse kiezers van allochtone origine de SP.A van burgemeester Patrick Janssens trouw blijft. Ook de andere linkse partijen zullen het in 2012 volgens de peiling goed doen. Groen! haalt 21,9 procent, PVDA+ 3,8 procent en Rood! 3,3 procent. Samen halen de linkse partijen 65,6 procent van de stemmen.

Rechts kan de allochtone Antwerpenaar maar matig bekoren. Opmerkelijk is wel dat het Vlaams Belang 12,1 procent van hun stemmen oogst. De N-VA (9,7 procent), Open VLD (8,1 procent) en CD&V (4,5 procent) doen het veel minder goed.

Als burgemeester kiest 46 procent voor Patrick Janssens en 17,5 procent voor Bart De Wever. Meyrem Almaci (Groen!) scoort als enige lijsttrekker van allochtone origine met 5,6 procent een zwak resultaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig