Compromis over Gemeentelijke Holding in de maak
Foto: photo news
Er zou een akkoord in de maak zijn over de redding van de Gemeentelijke Holding. Een federale kern kwam zondagavond bijeen over het dossier. De Vlaamse regering vergadert maandagochtend. Voor het Waals gewest stond nog zondagavond een kern gepland.

Op het federale vlak was er zondagavond om 21.30 uur een kern om het akkoord goed te keuren dat de experts van de federale regering en de gewesten bereikt hebben, vernam het persbureau Belga bij eensluidende bronnen.

Een voorstel dat 'unaniem' geformuleerd werd door de gewesten, werd aanvaard, middels 'amendementen'. Dat gebeurde op de vergadering tussen de kabinetscheffen van de drie minister-presidenten en hun collega's bij de premier en de federale ministers van Begroting en Financiën, luidt het.

Het federale kernkabinet heeft zondagavond na de vergadering een antwoordbrief gestuurd naar de Gemeentelijke Holding. Dat heeft de woordvoerder van uittredend premier Yves Leterme bevestigd. Over de inhoud van de brief en of deze tot stand kwam in overleg met de gewesten, kon geen informatie gewonnen worden.

Voor Vlaanderen komt de Vlaamse regering maandagochtend om 8 uur bijeen op het kabinet van minister-president Kris Peeters aan het Martelarenplein. Dat deelde de woordvoerder van de Vlaamse regeringsleider mee. Aan Waalse zijde is een kern belegd zondagavond om 22.30 uur in Brussel, meldt de woordvoerster van de minister-president.

Deadline

De Gemeentelijke Holding is een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia en leed door de crisis bij die bank grote verliezen. Komende maandag moet een lening van 5 miljoen euro worden afbetaald, en dat geld zou niet voor handen zijn.

Het faillissement staat zo voor de deur. Maandagochtend om 10 uur komt de raad van bestuur samen. Als er tegen dan geen geld gevonden is, dan zal de Gemeentelijke Holding de staking van betaling vaststellen en het faillissement aanvragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig