Proces Janssen in Tongeren begint aan de laatste week
Foto: BELGA
Het proces van Ronald Janssen in het Tongerse assisenhof gaat vanaf maandag de laatste week in. Vrijdag kent de 40-jarige leraar uit Loksbergen zijn straf voor de gewelddadige dood van Annick Van Uytsel, zijn buurmeisje Shana Appeltans en haar vriend Kevin Paulus.

Maandag

Maandag getuigen de laatste reeks moraliteitsgetuigen van Ronald Janssen. In de voormiddag komen onder meer enkele ex-vriendinnen van Janssen aan het woord. De namiddag is uitgetrokken voor zijn familie. Zijn ex-vrouw getuigt en daarna zijn twee zussen, zijn broer en ten slotte zijn moeder.

Dinsdag

Dinsdag beginnen de burgerlijke partijen aan hun pleidooien. Meester Jef Vermassen zal namens de ouders en de broer van Annick Van Uytsel de spits afbijten. De volledige dinsdag is voorzien voor de advocaten van de burgerlijke partijen.

Woensdag

Woensdag krijgt openbaar aanklager Patrick Boyen het woord voor zijn rekwisitoor. Vervolgens zal meester Adam Miskovic namens de verdediging pleiten voor Ronald Janssen.

Donderdag

De replieken komen donderdagvoormiddag aan bod. Daarna zal Ronald Janssen het laatste woord krijgen om eventueel de waarheid te vertellen over hoe zijn drie slachtoffers aan hun einde zijn gekomen. De voorbije weken weigerde hij dat.

Assisenvoorzitter Michel Jordens zal vervolgens uitleg geven over de negen schuldvragen, die de twaalfkoppige jury moet beantwoorden. Ze moeten oordelen over drie maal doodslag en drie maal voorbedachtheid.

Verder zal de jury zich buigen over de wederrechtelijke vrijheidsberoving of ontvoering van Annick Van Uytsel en de foltering en verkrachting van Shana Appeltans.

Vrijdag volgt dan de beraadslaging over de strafmaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig