Indignados brengen ook zondagnacht door in het Jubelpark
De indignados lieten hun sporen na in het gebouw van de Hogeschool-Universiteit Brussel, waar ze vrijdag mochten verblijven. Foto: belga
De achtergebleven indignados hebben van de Brusselse burgemeester Thielemans de toestemming gekregen om ook de nacht van zondag op maandag in het Jubelpark door te brengen. Dat laat de beweging zelf weten.

Oorspronkelijk mochten de indignados de voormalige campus van de Hogeschool-Universiteit Brussel in Koekelberg gebruiken. Maar het gebouw werd zaterdag tijdens de grote betoging door de politie ontruimd.

Volgens de indignados kunnen ze ook slechts met mondjesmaat het materiaal recupereren dat ze in het HUB-gebouw hadden achtergelaten. 'We hebben ook moeten vaststellen dat de politie ons materiaal, rugzakken en reistassen heeft doorzocht en daarbij heel wat schade heeft aangebracht. Zo zijn de ecologische toiletten die we in de tuin hadden opgesteld volledig vernield en is er ook in het gebouw schade aangericht.'

Jubelpark

Van de Brusselse burgemeester Thielemans hadden ze daarna de toestemming gekregen om zaterdagnacht in het Jubelpark te overnachten. Voor zondagnacht was echter nog geen oplossing. Er zijn contacten geweest met de ULB om daar een verblijfplaats te bekomen, maar die hebben geen concrete oplossing opgeleverd.

Een aantal indignados is van plan nieuwe marsen te beginnen naar andere Europese steden zoals Berlijn of Athene. Die plannen zouden in de komende dagen geconcretiseerd worden zodat minstens een deel van de indignados nog een tijdlang in Brussel zou blijven, ook al blijft het nog onduidelijk waar ze terecht kunnen.

Een ander deel, voornamelijk Spaanse indignados, probeert naar huis terug te keren maar staat voor praktische moeilijkheden. Velen, die dagen en weken te voet onderweg zijn geweest om tot in Brussel te geraken, zien er tegenop om dezelfde weg opnieuw te voet af te leggen maar hebben anderzijds niet de financiële middelen om met het vliegtuig of de trein terug te keren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig