'Almost Cinema': meer dan cinema
De Noorse kunstenaar HC Gilje gebruikt licht en projectie om te spelen met ruimte en dimensie. Foto: Gilje
'Almost Cinema' is een samenwerking tussen Vooruit en Filmfestival Gent. Het kunstfestival zoekt de grenzen op van wat cinema is of kan zijn. In de spotlight staan artiesten die hun inspiratie halen bij het medium film. Eén van de pijlers van het gebeuren is de gratis tentoonstelling met installaties van zowel toonaangevende als beginnende artiesten.

Het ‘Almost cinema’-festival werd afgetrapt door de Britse audiovisuele kunstenares Vicky Bennett. Onder de naam People Like US geldt deze dame sinds 1991 als een invloedrijke figuur op het gebied van de audio visuele collagekunst. Beelden worden in sneltreintempo achter elkaar geprojecteerd en voorzien van een soundtrack met elementen uit radio- en filmmuziek. Het resultaat is een aparte, veelal donkere, soms humoristische kijk op de realiteit. Als op een gegeven moment Julie Andrews uit ‘The Sound of music’ voorbij dartelt terwijl op de achtergrond de Napalmbombardementen uit ‘Apocalypse now’ op de tonen van The Doors de scène in vuur en vlam zetten, kunnen we niet anders dan glimlachen. Waarom wordt het reclameblok voor bioscoopfilms niet vervangen door dit soort van spitsvondige auditief-visuele kunststukjes. Des te meer zin in dat avondje film.

Almost Cinema: de kunsttentoonstelling

De tentoonstelling zelf strekt zich uit over heel het Vooruitgebouw. Naast de kunstwerken ontdek je dus ook verschillende hoekjes en kantjes van het monumentale gebouw. Bij ieder kunstwerk vinden we een verantwoordelijke die je met veel plezier uitleg verschaft over het kunstwerk an sich of de kunstenaar achter het werk.

De kunstwerken zelf houden min of meer verband met cinema of leveren een kijk op de relatie mens, tijd en licht. Sommige installaties zijn exhaustief en nemen een hele ruimte in beslag. Andere zijn subtiel en wandel je voorbij zonder aandacht aan te schenken. 

Tina Tonagel: mens, muziek en projectie

Hoogvliegers van de tentoonstelling zijn Tina Tonagel en Kathy Hinde. De eerste kunstenares is gefascineerd door kinetische kunst en muziek. Haar installatie bevindt zich in de nok van het dak van de Vooruit en aan de hand van elementen uit een elektrische gitaar, kleine motortjes, lichtinstallaties en overheadprojectoren komen haar kunstwerken nootgewijs tot leven op het scherm. De kunstenares brengt zelf de vernissage tot leven met een muzikale performance. Daarvoor moet je reserveren, maar het is het waard.

Kathy Hinde: vogels en muziek

Kathy Hinde exposeert in de snoepwinkel naast de Vooruit. Met het binnenwerk van een piano bouwde zij een virtuele muziekdoos. Beelden van vogels op elektriciteitsdraden worden op de klankkast geprojecteerd en triggeren geluidjes. Zo componeren de vogels een veranderend geluidstapijt. Apart, dromerig en dynamisch.

Op en top Belgisch: Wim Janssen

Ook de moeite waard is de ‘Continuization loop’ van de Belgische kunstenaar Wim Janssen. Het kunstwerk bestaat ui een muur van pellicule, een lange lus van film die op en neer rolt over een 150-tal spoelen. De verschillende stroken van bewegende zwart-witte film creëren een hypnotiserend effect van ruis. Het kunstwerk vormt een tweeluik met ‘Static’, een installatie van handgemaakte pixels dat vorig jaar op het Filmfestival te bewonderen viel.

Alle kunstwerken zijn speciaal, origineel en nodigen de toeschouwer uit om op een andere manier naar tijd, licht, film en muziek te kijken. Zo gaat men in dialoog met de kijker over de realiteit, het fictieve en het vluchtige waarin we vandaag soms leven.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig