'De wereld vergaat op vrijdag 21 oktober'
Foto: AP
Komende vrijdag, 21 oktober 2011, vindt het einde der tijden plaats. Dat beweert althans de 90-jarige predikant Harold Camping. Eerder had de ‘visionair’ uit Oakland, Californië, met veel getoeter aangekondigd dat op 21 mei de wereld zou vergaan. Maar die dag geen vier ruiters, geen Dag des Oordeels, enkel schaamrood op zijn wangen.

Zoals het een professionele visionair betaamt, had ook Camping zijn verhaal klaar: op 21 mei vond de 'spirituele Dag des Oordeels' plaats, waarop werd beslist wie in de hemel mag, en wie eraan is voor de moeite. Een opwarmertje dus.

De eigenlijke apocalyps begint exact 5 maanden later, op 21 oktober, zo rond 18 uur. Dat betekent dat u best uw klok juist instelt. Als de voorspelling zich op het vooropgestelde moment voltrekt, is het in België 3 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Tienduizenden volgelingen

Camping, een voormalige ingenieur, spreekt elke dag tot zijn volgelingen via het Family Radio Network, dat volledig wordt gefinancierd met giften van gulle luisteraars en intussen 66 radiostations omhelst. Zijn programma’s worden voorts onder meer in Rusland, Zuid-Afrika en Turkije uitgezonden en het aantal volgelingen wordt geschat op enkele tienduizenden.

Diezelfde goedgevulde spaarboekjes van zijn fans zorgden er bovendien voor dat zijn apocalyptische boodschap in de weken voor 21 mei deel ging uitmaken van het straatbeeld. Verspreid over de Verenigde Staten stonden tweeduizend imposante reclamepanelen met daarop slagzinnen als ‘Blow the trumpet, warn the people’.

Deze keer geen pompeuze campagne, ‘want het is toch al beslist welke zielen worden gered’.

Alweer een einde der tijden

Door de naamsbekendheid van Camping in de Verenigde Straten kan de voorspelling op behoorlijk wat weerklank rekenen en is hij meer dan 'die gekke religieuze fanaat'.

Maar voor wie zich al zorgen begon te maken: Camping lijkt een abonnement op foute voorspellingen te hebben. Ook op 6 september 1994 keken zijn volgelingen reikhalzend uit naar de terugkeer van Christus. Tevergeefs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig