De Nieuw-Zeelandse All Blacks hebben zich zondag in eigen land geplaatst voor de finale van het WK rugby. De All Blacks waren in Auckland in de halve finales met 20-6 een klasse te sterk voor Australië.

De All Blacks namen in hun halve finale tegen Australië een wervelende start met hun een superbeweeglijk samenspel tussen voorwaartsen en driekwarten en met fullback Dagg Israël als voornaamste aanvalswapen.

Na 10 minuten stond het 0-8, na een strafschop en een try voor Nieuw-Zeeland. De Wallibi's konden met een strafschop tegenscoren, maar Nieuw-Zeeland bleef dominant.

Rustscore:6-14 Door het uitgesproken overwicht van de All Blacks in de scrum en in het open spel gaven de Australiërs ook in de tweede helft op geen enkel moment de indruk de wedstrijd naar hun hand te kunnen zetten. Nieuw-Zeeland speelde routinieus en liep verder uit na twee strafschoppen van Piri Weepu (eindstand: 6-20).

Het gastland verloor nog geen enkele wedstrijd en is dan ook de favoriet in de finale tegen de onvoorspelbare Fransen. Frankrijk is wel het zwarte beest van Nieuw-Zeeland. Vier jaar geleden schakelden ze de All Blacks uit in de kwartfinales van het WK.

Nieuw-Zeeland-Frankrijk is ook de heruitgave van de WK-finale van 1984, dat toen eveneens in Nieuw-Zeeland werd gehouden. Toen behaalden de All Blacks hun enige wereldtitel.
Ook de troostfinale zaterdag tussen Wales en Australië is een kopie van 24 jaar geleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig