Franse socialisten kiezen vandaag hun presidentskandidaat
Martine Aubry en François Hollande Foto: EPA
In Frankrijk zijn zondag om 09.00 uur de stemlokalen opengegaan voor de tweede ronde van de voorverkiezingen die de socialistische partij PS houdt om uit te maken wie het volgend jaar bij de presidentsverkiezingen zal opnemen tegen de huidige president Nicolas Sarkozy. Die tweede ronde gaat tussen Martine Aubry (61) en François Hollande (57).

De voorwaarden om te kunnen deelnemen aan de tweede ronde zijn dezelfde als in de eerste ronde: op de kieslijst staan, een identiteitskaart tonen en een verklaring tekenen dat men de 'waarden van links en de Republiek' aan het hart drukt. Wie op 9 oktober niet heeft gestemd moet een euro aan bijdrage betalen. De PS heeft 15 miljoen stembiljetten laten drukken.

In de eerste ronde was François Hollande goed voor 39,17 procent. Nadien kreeg hij de steun van vier geëlimineerde kandidaten. Partijvoorzitster en burgemeester van Lille Martine Aubry had 30,42 van de stemmen behaald in de eerste ronde. Hollande is licht favoriet.

In de voorbije campagnedagen heeft Aubry uitgehaald naar Hollande door hem te bestempelen als een 'kandidaat van het systeem', een vertegenwoordiger van een 'mak links'.

Het tellen van de stemmen begint om 19.00 uur. Indien het resultaat niet nipt is, zou het al omstreeks 21.30 à 22.00 uur bekend moeten zijn.

Vorige zondag hebben zowat 2.665.000 Fransen deelgenomen aan deze voorverkiezingen die grosso modo op Amerikaanse leest zijn geschoeid en die een primeur zijn voor Frankrijk. De partijleiding hoopt op nog een grotere deelname in de tweede ronde.

De winnaar van de voorverkiezingen van de PS maakt een grote kans om ook de presidentsverkiezingen van april volgend jaar te winnen. Veel Fransen zijn ontevreden over de hoge staatsschuld, de bezuinigingen op het onderwijs, de haperende economische groei en de stijgende werkloosheid. De populariteit van Sarkozy bevindt zich op een dieptepunt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig