Onduidelijkheid over terugtrekking Amerikaanse troepen uit Irak
Foto: AP
Volgens CNN zal de Amerikaanse gevechtsbrigade die tot augustus 2012 in Irak zou blijven, al binnen enkele weken het land verlaten. De zender baseert zich op bronnen onder de militaire functionarissen. Maar het Pentagon ontkent formeel: er wordt nog onderhandeld met Bagdad.

In 2008 werd beslist dat de nog zowat 50.000 VS-soldaten tegen eind 2011 Irak zouden verlaten. Maar onlangs werd beslist om 5.000 Amerikaanse soldaten te laten blijven voor opleidingsdoeleinden. Alle Iraakse legereenheden hadden immers laten weten geen recent geïmporteerde moderne wapens te kunnen bedienen.

Maar die 5.000 soldaten zouden volgens CNN nu toch al vervroegd terugkeren. Ze krijgen volgens berichten van Bagdad geen strafrechterlijke onschendbaarheid, wat voor Washington een voorwaarde is om ze daar te houden.

Het Pentagon ontkent: het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat de onderhandelingen met Bagdad over de strafrechterlijke onschendbaarheid nog niet zijn afgesprongen en blijven doorgaan. Er is dan ook nog geen enkele beslissing genomen over de toekomst van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, zo luidde het.

Wanneer ze ook worden teruggetrokken, het is uiteindelijk de bedoeling om slechts honderdzestig soldaten achter te laten om de Amerikaanse ambassade te beveiligen. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig