Vrijwilligersvereniging Responsible Young Drivers (RYD) heeft in de nacht van zaterdag op zondag actie gehouden aan meerdere discotheken. Ze vroegen aan de feestgangers wie bob wou zijn. Van al wie zich engageerde, hield 85 procent woord. Vooral de vrouwen hielden zich aan de belofte geen alcohol te drinken.

Voor de negende keer werd in 27 Europese lidstaten de 'Europese Nacht Zonder Ongevallen' georganiseerd. Aan de inkom van 35 Belgische discotheken verwelkomden vrijwilligers van de Responsible Young Drivers feestvierders, en vroegen ze aan chauffeurs om geen alcohol te drinken en geen drugs te nemen. Wie akkoord ging, kreeg een armbandje, waardoor ze bij het verlaten van de discotheek herkenbaar waren voor de RYD.

Ongeveer 5.000 jongeren namen deel. Daarvan heeft 85 procent zijn belofte gehouden om de wettelijke grens van 0,5 promille niet te overschrijden op het moment dat ze huiswaarts reden. Dat is meer dan vorig jaar.

Er was dit jaar een verschil tussen mannen en vrouwen: bijna 90 procent van de vrouwelijke bestuurders hield woord, bij de mannen was dat 81 procent.

Voor de actie werden in ons land 150 vrijwilligers opgetrommeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig