500-tal indignados brachten nacht door in Jubelpark
De indignados vergaderen in het Jubelpark Foto: Photo News
Een duizendtal indignados die zaterdag hebben deelgenomen aan de betoging door Brussel, mochten niet meer blijven slapen in het HUB-gebouw in Koekelberg waar ze de voorbije dagen verbleven. De campus werd ontruimd op bevel van de Koekelbergse burgemeester Philippe Pivin. Een vijfhondertal bracht daarom de nacht door in het Jubelpark, met de toestemming van de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans.

Het bevel van Pivin kwam zaterdagochtend en was neergeschreven op de toegangsdeur van het gebouw van de Hogeschool-Universiteit Brussel. Het maakte melding van de slechte hygiënische toestand in het gebouw. Zo was de watertoevoer afgesneden en hadden verstopte toiletten de kelder onder sterk vervuild water gezet.

Volgens de indignados waren de toiletten al verstopt toen ze toestemming kregen om het gebouw te betrekken. 'Wij hebben nog geprobeerd ze vrij te maken maar er was een soort sneldrogend cement in gegoten. We hebben het vermoeden dat dit opzettelijk gebeurd is', vertelt een lid van het legal team rond de indignados. Ze deden naar eigen zeggen nog beroep op twee loodgieters, maar dat mocht niet baten. 'Voor ons is het duidelijk dat men ons hier zo snel mogelijk weg wou. Ook al had de rector van de universiteit ons toestemming gegeven om te blijven.'

'Rond 14.30 uur, nadat de overgrote meerderheid naar de betoging was vertrokken, verscheen er een indrukwekkende politiemacht in gevechtsuitrusting. Die dwongen de weinige overblijvers het gebouw en de omgeving errond te verlaten. Dat gebeurde zonder geweld en onze mensen konden wel één voor één hun persoonlijke spullen gaan halen, onder begeleiding van een agent, maar het bracht weinig soelaas.' Sommige indignados zeggen een groot deel van hun kampeermateriaal en computers kwijt te zijn, zo melden ze zelf.
 
Een groot deel van de betogers hielden zaterdagavond in het Jubelpark een algemene vergadering, en brachten daar nadien de nacht door. Ze kregen daartoe de toestemming van burgemeester Freddy Thielemans. Zondag moeten ze wel op zoek naar een andere slaapgelegenheid.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig