Abdij legt trappist Westvleteren in winkelrekken
Foto: Frederik Buyckx
Op donderdag 3 november start een uitzonderlijke verkoop van het trappistenbier Westvleteren in alle Belgische Colruyt-winkels. Dat delen de monniken van Westvleteren mee. Het is de eerste keer dat de abdij haar bier op die manier buiten haar muren verkoopt.

Elke klant die een aankoopbon uit De Standaard, Knack of Le Vif van 2 november afgeeft aan de kassa, kan dan één zogenoemde bouwsteenbox Westvleteren XII kopen. Elke box kost 25 euro en bevat 6 flessen trappist en 2 degustatieglazen. 

Voor één keer zal de wereldwijd geprezen trappist dus niet aan de abdijpoort afgehaald moeten worden, maar wel in een Colruyt-winkel. De actie loopt tot alle 93.000 bouwsteenboxen verkocht zijn.

De opbrengst van de uitzonderlijke verkoop gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij, meldt het persbericht. 'Een tiental jaar geleden werd de broedergemeenschap geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen aan het kloostergebouw', klinkt het.

Om de verbouwingen te financieren hebben de broeders sinds september 2010 elke maand een extra brouwbeurt van Trappist Westvleteren 12 voorzien.

De internationale website ratebeer.com beschouwt Westvleteren 12 dit jaar als het beste Belgische bier en het op één na beste bier ter wereld. 'Westvleteren XII wordt best rechtop bewaard op een donkere en koele plaats (liefst niet in de koelkast)', delen de abdijbroeders nog mee.