'Dit is echt een dieptepunt'
Foto: belga
In het duidingsprogramma Terzake op Canvas uitte N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn ongenoegen dat de Vlaamse partijen doelbewust in een regering willen stappen zonder meerderheid aan Vlaamse kant.

Bart De Wever is geen voorstander van de groenen in de regering. 'Bepaalde punten van Groen! omtrent energie, asiel en migratie vind ik gewoon verschrikkelijk', aldus de N-VA-voorzitter.

Maar dat CD&V, Open VLD en SP.A doelbewust in een regering stappen zonder een meerderheid aan Vlaamse kant, vindt De Wever echt niet kunnen. 

Dat Groen! uit de regering geweerd zou worden 'betekent wel dat dit de eerste regering is in de geschiedenis die men doelbewust maakt zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Dit is dan een regering zonder democratische legitimatie in Vlaanderen', aldus Bart De Wever.

'Dit zou betekenen dat de helft van de bevolking niet eens volledig vertegenwoordigd is in de federale regering', aldus de N-VA-voorzitter. 'Dit is een echt dieptepunt. Zo zie je hoe dit land langzaam maar zeker naar de afgrond gaat.'

Hij verwees daarbij nog naar Herman Van Rompuy (CD&V) die zo'n regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant vroeger 'staatsgevaarlijk' noemde. 'Het is heel ver gekomen dat de traditionele partijen het op die manier nog moeten beredderen,' aldus nog De Wever.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig